Amref Flying Doctors

 

Bekroond mensenrechtenactivist en voorvechter in de strijd tegen meisjesbesnijdenis publiceert memoires.

Bekroond activiste Nice Leng’ete kan nu ‘auteur’ toevoegen aan haar lijst met onderscheidingen. In ‘The Girls in the Wild Fig Tree: How l Fought to Save Myself, My Sister, and Thousands of Girls Worldwide’ vertelt Nice haar verbazingwekkende verhaal en deelt ze wat de drijvende kracht is achter haar werk met gemeenschappen in heel Afrika om een einde te maken aan meisjesbesnijdenis. Het boek bevat daarnaast portretten, gefotografeerd door Humberto Tan, van rolmodellen die zich over meisjesbesnijdenis uitspreken. Nice’s boek is nu in Nederland verkrijgbaar via Bol.com en Amazon.

Foto: Nice met Masai vrouwen in haar thuisland Kenia ©Humberto Tan voor Amref Flying Doctors

Als 8-jarige meisje vlucht Nice tot twee keer toe van haar huis in Kenia om meisjesbesnijdenis te vermijden. In verschillende Afrikaanse nomadengemeenschappen, zoals die van Nice, wordt meisjesbesnijdenis gezien als belangrijke traditie. Wereldwijd zijn er al 200 miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer van besnijdenis en ongeveer 3 miljoen meisjes (meestal tussen de 6 en 12 jaar) lopen ieder jaar het risico om besneden te worden. Volgens de gemeenschappen kenmerkt meisjesbesnijdenis de overgang van meisje naar volwassenheid. Hierbij worden meestal de externe genitalia gedeeltelijk of volledig verwijdert. De meest pijnlijke en beangstigende ervaring die een meisje moet doorstaan, met levenslange gevolgen voor de fysieke en psychologische gezondheid van de meisjes. Daarnaast worden meisjes na de besnijdenis eerder uitgehuwelijkt en raken ze sneller zwanger.

Nice onderging mishandelingen en sociaal stigma, maar weigerde nog steeds de procedure te ondergaan. Haar zus was helaas niet zo gelukkig. Na verloop van tijd wist ze haar grootvader, een oudere in hun gemeenschap, te overtuigen. Het nieuws verspreidde zich al snel en doordat Nice de strijd aanging met een eeuwenoude traditie nam de hele gemeenschap de beslissing om af te stappen van meisjesbesnijdenis.

Nice is nu 30 jaar en werkt samen met Amref Flying Doctors als vrouwenactivist. Samen met Amref ondersteunt Nice gemeenschappen, zoals die van haar, om afstand te nemen van meisjesbesnijdenis. Door dit werk hebben meer dan 20.000 Maasai-meisjes in Kenia en Tanzania hun opleiding kunnen voortzetten, zelf kunnen beslissen of en wanneer ze een gezin willen stichten en de loop van hun eigen leven in kaart kunnen brengen.

Het verhaal van Nice is er een van opmerkelijke moed. Haar werk is het bewijs dat wat geleerd is ‘ontleerd’ kan worden en dat diepgewortelde tradities van binnenuit kunnen worden getransformeerd. Nice’s buitengewone impact is meerdere malen erkend op het wereldtoneel. Zo werd ze in 2018 uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke mensen van het jaar van TIME magazine.

Nice Leng’ete: “Ik heb te veel vrouwen en meisjes, te veel vrienden, gezien van wie hun dromen werden afgenomen”, zegt Nice. “Schadelijke praktijken hebben hun leven beïnvloed en ze kunnen die dagen nooit meer terugkrijgen. Ik zal blijven vechten totdat geen enkel meisje meer meisjesbesnijdenis hoeft te ondergaan. Ik ben optimistisch, want ik doe het niet alleen.”

Andere interessante berichten.

LEGO wil genderstereotypen doorbreken

arrow

Zet jezelf op nummer 1 met de nieuwe INA Wave 2™ en INA 3™ van LELO

arrow