Emoji spreektaal: Waarom is er nog geen seks emoji?

Na een survey die het gebruik van emoji’s onder sexting onderzoekt, dient LELO een aanvraag in voor het creëren van ’s werelds eerste seks-emoji. LELO vraagt hierbij om ondersteuning van het grote publiek.

Sexual wellness-merk LELO is een groot voorstander van de seksuele positiviteitsbeweging en pro ‘sexting’. Sexting is bevrijdend voor degenen die ietwat verlegen zijn. Hiermee kunnen we dingen uitdrukken die we in het echt misschien niet durven te zeggen. Er zijn veel verschillende emoji’s die dingen uitdrukken, zoals ‘wdj’ of ‘wbj’. Er is echter geen emoji toegewijd aan seks. Degenen die deelnemen aan sexting moeten veel vervangende iconen gebruiken, van het standaardfruit en de standaardgroente tot de wat minder duidelijke emoji’s, zoals kersen of twee ogen. In Nederland zijn de meest gebruikte emoji’s voor sexting de aubergine, perzik en de waterdruppels.

Om voornoemde redenen heeft LELO vandaag een aanvraag ingediend bij UNICODE ‒ het bedrijf achter emoji’s ‒ om de eerste officiële seks-emoji ooit te introduceren. Emoji’s spelen een belangrijke rol in hoe mensen dagelijks met elkaar communiceren. Daarbij gelooft LELO dat het creëren van een seks-emoji een nieuw tijdperk van het ‘echt’ communiceren over seks zal inluiden. Daarnaast zal het ook het stigma doorbreken omtrent het online communiceren over seks, en mensen helpen zich meer voldaan te voelen over hun seksleven. Tegelijkertijd lanceerde LELO een petitie op change.org waar zij het publiek vragen om achter hen te staan.

Het nieuwe normale communiceren.

Wat van origine begon als een klein, gepixeld icoon is de emoji nu uitgegroeid tot een integraal onderdeel van onze moderne cultuur. Een universele taal begrepen door het merendeel van de wereld en voor velen het favoriete voorspel. Geloof je ons niet? De cijfers liegen er niet om; er zijn nu meer dan 3100 verschillende emoji’s. In 2021 zal dit getal zelfs stijgen tot 3300. Op Facebook worden er dagelijks vijf miljard emoji’s gebruikt van de naar schatting tien miljard emoji’s die dagelijks in totaal worden gebruikt. De meest populaire emoji is het luid huilende gezichtje(*). Ook geeft maar liefst 95% van de internetgebruikers aan weleens emoji’s in hun communicatie te hebben gebruikt. De populariteit van de emoji is zelfs zo groot dat emoji’s worden gebruikt buiten hun originele betekenis.

Met deze gedachte onderzocht LELO de verschillende communicatiegewoontes van mensen met de specifieke focus op het dagelijks gebruik van emoji’s voor sexting. Uit LELO’s enquête ‒ onder tienduizend mensen ‒ blijkt dat emoji’s een essentieel onderdeel zijn geworden van onze dagelijkse conversaties. Hieruit blijkt het volgende:

  • 76% van de respondenten zegt emoji’s te gebruiken wanneer ze communiceren over seks.
  • De helft van de deelnemende respondenten gebruikt emoji’s regelmatig, maar niet per se elke keer wanneer ze aan sexting doen.
  • Nederland scoorde het hoogst bij de vraag ‘Gebruik je emoji’s wanneer je communiceert over seks?’, met maar liefst 82%. Gevolgd door Spanje (78%) en Australië (78%).
  • De meeste mensen gebruiken emoji’s omdat ze deze speels vinden (71,5%), en toch gebruikt bijna 17% van de respondenten helemaal geen emoji’s.
  • Emoji’s die gebruikt worden voor sexting staan bekend om hun dubbele betekenis; de meest gebruikte zijn de waterdruppels, de perzik en de aubergine. Maar ze dagen ook de creativiteit van mensen uit. Bijvoorbeeld wanneer iconische combinaties soms ook emoji’s bevatten die op zichzelf niet per se sexy zijn, zoals een emoji van een chilipeper of een vlammetje.
  • 86% van de respondenten gaf aan LELO’s aanvraag voor het creëren van een seks-emoji te steunen. 54% is het ermee eens dat er naast de seks emoji ook een emoji moet komen die voor veilige seks en seks-toys staat. Alle respondenten geven aan dat als er een seks-emoji zou zijn ze deze emoji zullen gebruiken in hun communicatie.
  • Wat betreft het design van de emoji is de heersende mening dat de seks-emoji zou moeten hinten naar seks; 29% vindt dat het seks zou moeten uitbeelden en 8% dat de emoji er abstract uit zou moeten zien.

Omdat communiceren tegenwoordig voornamelijk online plaatsvindt ‒ mede door de snelheid waarmee we ons bericht kunnen overbrengen en het aantal mensen dat we kunnen bereiken ‒ worden emoji’s gebruikt om de duur van communiceren te verkorten.

Net als de komst van emoji’s aan het begin van 2010, zorgden de veranderingen en uitdagingen van 2020 voor een fundamentele verschuiving in het leven van mensen. Door de pandemie moesten we voor het grootste gedeelte thuisblijven, vonden alledaagse activiteiten steeds meer online plaats en besloten veel mensen hun relaties via online platformen te onderhouden. “De eerste lockdown van 2020 normaliseerde de discussie over seksueel genot in de mainstreammedia volledig en bewees dat het een essentieel onderdeel is van het menselijk welzijn”, aldus LELO CMO Luka Matutinović.

“De mogelijkheid om te praten over seksualiteit binnen elk medium is essentieel wanneer het aankomt op persoonlijk welzijn. Het stimuleerde LELO om een officiële aanvraag bij UNICODE in te dienen om de allereerste officiële seks-emoji te creëren. Nu seks een regulier onderwerp in de media is, maakt dit het uitgelezen moment om een seks-emoji te creëren. En als een marktleider in deze industrie, zien wij het als onze verantwoordelijkheid deze zaak te leiden voor de gehele industrie en het grote publiek. We zien de creatie van deze emoji als het toewerken naar een vrije seksuele uiting op alle social media-kanalen, zonder angst of censuur. Daarom zal het hebben van een emoji die seks, veilige seks en zelfs seksspeeltjes weergeeft de volgende mijlpaal zijn in de volledige bevrijding van de discussie over seks”, voegt Matutinović toe.

*source: Emojipedia

Andere interessante berichten.

Bij gamechanger YesPlease staat de koffieboer centraal

arrow

Overname Apollo Hotels zorgt voor mega-investeringen in nieuw merk Leonardo Hotels

arrow