Amref Flying Doctors

Amref Flying Doctors lanceert campagne om een einde te maken aan vaccinatieongelijkheid in Afrika.

Amsterdam, 10 december 2021Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, heeft een wereldwijde campagne gelanceerd om een einde te maken aan vaccinatieongelijkheid en de vaccinkloof. De campagne, die #EndVaccineInjusticeInAfrica is genoemd, roept wereldleiders op hun toezeggingen aan lage- en midden-inkomenslanden na te komen in de strijd om een einde te maken aan de COVID-19-pandemie.

Afrika loopt ver achter op de rest van de wereld wat betreft COVID-19-testen, -vaccinaties en -behandelingen. De pandemie waart al bijna twee jaar rond en het is inmiddels al meer dan tien maanden geleden dat de eerste doses van een COVID-19-vaccin werden toegediend in rijke landen. Afrikaanse landen hebben echter nog steeds geen toegang tot doeltreffende vaccins voor hun bevolking van in totaal ongeveer 1,4 miljard inwoners (17 procent van de wereldbevolking). Dit terwijl rijkere landen zelfs aanzienlijke hoeveelheden doses van het vaccin opslaan en beginnen met het toedienen van boostershots aan reeds gevaccineerde burgers.

Volgens Africa CDC is minder dan 7 procent van de Afrikanen volledig gevaccineerd, vergeleken met meer dan 70 procent van de bevolking van de Europese Unie. Bovendien wordt verwacht dat tegen het einde van 2021 rijkere landen ongeveer 1,2 miljard overtollige vaccindoses op voorraad zullen hebben, ondanks wereldwijde oproepen tot evenredige beschikbaarheid en verdeling van middelen om zo de acute fase van de pandemie een halt toe te roepen.

“Vanaf oktober 2021 zouden slechts 5 van de 54 Afrikaanse landen de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) halen om 40 procent van hun bevolking tegen het einde van het jaar volledig gevaccineerd te hebben. Dit betekent dat Afrika waarschijnlijk de laatste ‘thuisbasis’ van de COVID-19-pandemie zal zijn als er geen dringender actie wordt ondernomen om de aanhoudende vaccinongelijkheid aan te pakken die ons in zo’n kwetsbare positie heeft gebracht,” zei dr. Githinji Gitahi, Group CEO van Amref Flying Doctors.

“Zonder toegang tot betaalbare COVID-19-vaccins zouden lage-inkomenslanden hun uitgaven voor gezondheidszorg met tot wel 60 procent moeten verhogen om 70 procent van hun bevolking te vaccineren. Dit is bijna onmogelijk voor landen waarvan de economieën en gezondheidszorgsystemen ook een grote klap hebben gehad door de pandemie ‒ vandaar dat wij pleiten voor meer wereldwijde verantwoordelijkheid via ons Five Point Plan to End Vaccine Injustice in Africa,” voegde dr. Gitahi eraan toe.

Het Five Point Plan roept wereldleiders op tot het volgende:

1. Beëindig de voorraadvorming van vaccins in rijke landen en versnel het doneren van doses aan landen met lagere inkomens in Afrika en andere regio’s om echt evenredige toegang tot COVID-19-vaccins te garanderen.

2. Beperk COVID-19-boostershots in overeenstemming met de oproep van de WHO om te komen tot een overeenstemming waarbij landen met een hoog inkomen afzien van het toedienen van boosterdoses. In plaats daarvan moeten vaccinvoorraden worden gedeeld met Afrikaanse landen om de toegang voor ’s werelds meest kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren.

3. Deel meer en sneller om de WHO-doelstelling te halen om tegen het einde van het jaar ten minste 40 procent van de bevolking van elk land gevaccineerd te hebben en medio 2022 70 procent.

4. Deel licenties, technologie en knowhow, en doe afstand van intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-vaccins, -behandelingen, en -diagnostiek wereldwijd om ervoor te zorgen dat effectieve behandelingen snel beschikbaar zijn in alle delen van Afrika en over de hele wereld.

5. Zorg ervoor dat Afrika zich nooit meer in een positie zal bevinden waarin het bijna volledig afhankelijk is van rijkere landen voor levensreddende medische benodigdheden en andere middelen. Daartoe behoren onder meer persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor zorgverleners, onderzoek en ontwikkeling, en het lokaal tot stand brengen van diagnostiek, behandelingen en vaccins.

De campagne is tot stand gekomen naar aanleiding van de recente ontdekking van de COVID-19-omicronvariant, die voor het eerst werd geïdentificeerd door wetenschappers in Zuid-Afrika en door de WHO wordt beschouwd als een variant die reden geeft tot bezorgdheid. In reactie daarop hebben onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada reisverboden opgelegd voor Zuid-Afrika en verschillende andere landen in de regio, waaronder Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Malawi, Namibië en Zimbabwe. Dit leidde tot harde kritiek van diegenen die hiermee geconfronteerd werden.

“De reactie die we hebben gezien is extreem frustrerend, maar niet verrassend. De (westerse) wereld verhinderde dat vaccins naar Afrika kwamen, en nu sluiten ze Afrika af van toegang tot de wereld. Dat iemand denkt dat je een virus kunt buitensluiten door Afrikanen niet te laten reizen, is onaanvaardbaar. Het is onwetenschappelijk, het staat gelijk aan racisme, en het moet stoppen. Laten we iedereen vaccineren, zodat we iedereen kunnen beschermen,” voegde dr. Gitahi eraan toe.

#EndVaccineInjusticeInAfrica vormt een aanvulling op de inspanningen van Amref Flying Doctors om blijvende verandering in de gezondheidssituatie in Afrika tot stand te brengen. Afrika zal waarschijnlijk nog lang gebukt gaan onder de sociale en economische last van de pandemie indien onmiddellijke interventies gericht op de beschikbaarheid, betaalbaarheid en distributie van vaccins zullen uitblijven. Ga voor meer informatie over de campagne en om de petitie te ondertekenen naar: https://amref.org/end-vaccine-injustice/.

Andere interessante berichten.

Wil je lekker slapen en uitgerust wakker worden? Check dan deze tips!

arrow

Stichting Opkikker bereikt mijlpaal van 50.000ste lichtpuntje

arrow