Amsterdamse basisscholen stoppen met de inhuur van externe (leer)krachten

Lerarentekort vraagt om duurzame oplossingen
De maatregel komt op een moment dat het lerarentekort nog altijd groot is. Toch kiest het BBO bewust voor een aanpak die gericht is op de lange termijn. Door te investeren in vaste dienstverbanden in plaats van tijdelijke oplossingen via commerciële bureaus, wordt het onderwijs structureel versterkt. Jaarlijks worden miljoenen euro’s besteed aan externe inhuur. Geld dat beter direct in scholen, begeleiding en opleiding van leraren kan worden geïnvesteerd. “Elke euro die we besparen op externe inhuur, kunnen we steken in de ontwikkeling van ons eigen personeel”, aldus Van Loon. “Met vaste teams ontstaat meer verbondenheid, kunnen we verantwoordelijkheden eerlijk verdelen en hebben kinderen vaker een vertrouwd gezicht voor de klas.

Wat betekent dit voor het Amsterdamse basisonderwijs
Het doel van deze koers is om structurele oplossingen te creëren die stabiliteit, solidariteit en kwaliteit bevorderen, met behoud van een flexibele schil voor tijdelijke of onvoorziene situaties. De afbouw gebeurt dan ook stap voor stap. De gefaseerde aanpak geeft scholen de tijd om te groeien naar een personeelsbestand met uitsluitend medewerkers in loondienst. Flexkrachten die nu al werkzaam zijn in het Amsterdamse onderwijs – maar ook landelijk – worden van harte uitgenodigd om in vaste dienst te komen in het Amsterdamse basisonderwijs. “We willen niemand kwijt”, zegt Van Loon. “Sterker nog, we hebben hen keihard nodig. Maar we willen dat ze écht onderdeel worden van het team. De voordelen van flexibel werk kunnen we ook in vaste dienst bieden, maar dan mét zekerheid en een sterk team om je heen.”

Voor kinderen en ouders betekent dit beleid meer rust op school en meer gerichte aandacht voor de behoeften van hun kind. “Minder afhankelijkheid van tijdelijke krachten leidt tot minder wisselingen in het team, wat zorgt voor vertrouwde gezichten voor de klas en sterkere doorgaande lijnen in de ontwikkeling van leerlingen. Voor kinderen ontstaat zo een stabielere leeromgeving waarin zij beter worden begeleid”, aldus Van Loon.

De voordelen van vast dienstverband
Een vaste aanstelling biedt leerkrachten niet alleen meer zekerheid, maar ook aantrekkelijke voorwaarden op het gebied van salaris, pensioenopbouw via het ABP, professionele ontwikkeling en voorrang op huurwoningen in Amsterdam. Dankzij recente verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden is werken in loondienst aantrekkelijker dan ooit. Het werken in een vast, goed op elkaar ingespeeld team bevordert samenwerking, zorgt voor een eerlijke verdeling van taken en draagt bij aan duurzame groei binnen scholen. Van Loon: “Tegelijkertijd blijft er ruimte voor flexibiliteit en afwisseling: vaste contracten worden waar mogelijk aangepast met maatwerkopties; denk bijvoorbeeld in werkuren of inzet tijdens specifieke periodes van het jaar.” Deze vorm van flexibiliteit is geen alternatief voor het zzp-schap, maar speelt in op de wensen van leerkrachten die zich wél duurzaam willen binden aan een school. “Veel van hen werkten eerder via bureaus uit praktische overwegingen, zoals het gemak van bemiddeling of het zoeken naar de juiste plek. Voor deze groep biedt een vast contract met ruimte voor afstemming juist een uitkomst én het versterkt de stabiliteit van het onderwijs.”

Toekomst van het Amsterdamse onderwijs
Het doel van het nieuwe beleid is dat al het onderwijzend en ondersteunend personeel weer in vaste dienst komt. Het stoppen met de inhuur van externe krachten is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs structureel te verbeteren. Naast het zorgvuldig en gefaseerd afbouwen van externe inhuur krijgen scholen extra ondersteuning bij het werven van vaste medewerkers. Het BBO start daarom met de campagne ‘Team Amsterdam’, waarmee leerkrachten worden uitgenodigd om zich langdurig te verbinden aan het onderwijs in de stad. “We willen samen een team vormen, Team Amsterdam”, zegt Arie van Loon. “Allemaal in vaste dienst, in dienst van het beste basisonderwijs.

Het nieuwe beleid van het BBO wordt actief gesteund door Gemeente Amsterdam, die deze beweging ziet als een noodzakelijke stap richting stabieler en rechtvaardiger onderwijs voor álle kinderen in de stad.

Wethouder Marjolein Moorman (portefeuille Onderwijs, Gemeente Amsterdam): “Als gemeente staan we pal achter deze koers. Ieder kind verdient een vertrouwd gezicht voor de klas en een leerkracht die verbonden is met de school. Door te investeren in vaste dienstverbanden bouwen we aan rust, kwaliteit en gelijke kansen in het Amsterdamse onderwijs.

Op de website Teamamsterdam.nl is meer informatie te vinden over de campagne, de werkwijze en de voordelen van werken in vaste dienst binnen het Amsterdamse basisonderwijs.

Andere interessante berichten.

Tilburg maakt zich op voor het verrassende fenomeen van ‘verloren pakketten’

arrow

Rust in de chaos – het perfecte cadeau voor Moederdag

arrow