Every Can Counts organiseert de vierde editie van de International Recycling Tour

Tour start in Nederland op 8 juni in Zuiderpark, Den Haag

Amsterdam, 5 juni 2024Every Can Counts (ECC), het Europese Initiatief dat zich inzet voor een duurzamere toekomst en positieve gedragsverandering rondom het recyclen van drankblikjes, kondigt met trots de vierde editie van de International Recycling Tour aan. De tour gaat op 5 juni, Wereldmilieudag, van start in zestien steden verspreid over Europa, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten. In Nederland zullen op zaterdag 8 juni ECC-teams in Den Haag de straat op gaan met één gemeenschappelijke missie: mensen aanmoedigen om blikjes buitenshuis en on-the-go te recyclen.

Het belang van het recyclen van drankblikjes
De International Recycling Tour benadrukt het cruciale belang van het recyclen van drankblikjes, waarmee waardevolle grondstoffen worden bespaard en klimaatverandering wordt tegengegaan. Door aluminium te recyclen, kan 95% van de energie namelijk worden bespaard die nodig is om nieuwe blikjes te produceren. Dit draagt significant bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Internationale Recycling Tour activiteiten
Vanaf woensdag 5 juni zullen toegewijde ECC-teams zich volledig inzetten voor de missie van de International Recycling Tour: het bevorderen van de recycling van buitenshuis geconsumeerde drankblikjes. In zestien verschillende landen, waaronder Nederland, België, Brazilië, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk, trekken de ECC-teams eropuit met hun rugzakken en verkennen ze bruisende steden, levendige stadsparken, populaire stranden en drukbezochte festivals. Hun doel is om mensen aan te sporen hun lege blikjes onderweg meer te gaan recyclen.

In lijn met het thema van Wereldmilieudag dit jaar – #GenerationRestoration – maakt de International Recycling Tour 2024 in sommige landen ook een gedurfd visueel statement met PixelCan-installaties. Deze kunstwerken, gemaakt van meer dan 2.000 aluminium blikjes, zetten bedreigde dieren zoals de ijsbeer, tijger, zeeschildpad en chimpansee in de schijnwerpers en symboliseren de kwetsbaarheid van onze natuurlijke wereld.

Activiteiten in Den Haag
Op zaterdag 8 juni trapt Every Can Counts in Nederland de International Recycling Tour 2024 af in het Zuiderpark in Den Haag. Hierna gaat het Nederlandse ECC-team met hun backpacks naar het Binnenhof en het Kurhaus in Scheveningen om lege blikjes on-the-go in te zamelen voor recycling en mensen te inspireren om hetzelfde te doen.

Wereldwijde impact en toekomstvisie
Om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden, moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met bijna de helft verminderen. De missie van Every Can Counts en de dringende behoefte aan het verminderen van de CO2-uitstoot sluiten naadloos op elkaar aan.

“Ons streven is om wereldwijd 100% van de drankblikjes te recyclen. Elk gerecycled blikje kan binnen zestig dagen weer op de plank liggen. Campagnes zoals de International Recycling Tour brengen ons een stap dichter bij het realiseren van dit streven. Dit soort campagnes tonen de kracht van collectieve acties bij het creëren van een circulaire economie, die ten goede komt aan zowel mens als natuur”, zegt David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Global.

Every Can Counts is actief in 21 landen en werkt samen met drankmerken, afvalverwerkingsbedrijven en lokale autoriteiten om 100% recycling van drankblikjes te bereiken. In 2023 bereikte Every Can Counts wereldwijd 183,5 miljoen mensen en hielp het om meer dan 55 miljoen blikjes te recyclen.

Andere interessante berichten.

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

arrow

Wetenschappelijke doorbraak in studie naar nieuwe behandeling van de ziekte van Parkinson

arrow