33 procent van de Nederlanders recyclet blik: veel lager dan Europees gemiddelde.

Amsterdam, 2 juni 2022 –  In vergelijking tot andere Europese landen scoort Nederland laag als het gaat om het recyclen van drankblikjes. Maar 33 procent van de Nederlanders recyclet hun blik binnenshuis, terwijl het gemiddelde in andere Europese landen met 52 procent flink hoger ligt. Buitenshuis daalt dit aantal dramatisch met slechts 23 procent in Nederland en gemiddeld 30 procent in de rest van Europa. Reden te meer voor het Europese Initiatief Every Can Counts (ECC), die onderzoek deed naar het recyclegedrag van bijna 13.000 Europeanen, om op World Environment Day (zondag 5 juni) een internationale bewustwordingscampagne te lanceren. In maar liefst achttien verschillende landen gaan ECC-teams met kleurrijke rugzakken op pad met maar één missie: mensen aanmoedigen om openbare buitenruimtes schoon te houden en hun drankblikjes te recyclen. 

Jaarlijks worden er 150 miljoen blikjes weggegooid op straat of in de natuur. Dat zijn vijfentwintig Olympische zwembaden vol met blikjes. De wil om iets aan al dit zwerfafval te doen is er wel. Zes op de tien ondervraagde Nederlanders gaf aan afval te willen verminderen om het milieu te beschermen. In de praktijk recyclet echter maar twee op de tien Nederlanders buitenshuis hun drankblikjes, in tegenstelling tot gemiddeld drie op de tien in andere Europese landen. Op het werk stopt 21 procent van de Nederlanders drankblikjes in de juiste afvalbak. Meer dan 70 procent van de Nederlanders wijt dit aan een gebrek aan afvalbakken voor recyclebare verpakkingen in de openbare ruimte. Bijna de helft van de Nederlanders ziet dan ook graag meer afvalbakken op openbare plekken zoals parken, het strand of op wandelpaden. 48 Procent van de Nederlanders, in tegenstelling tot 50 procent van de Europeanen, is voor het invoeren van een statiegeldsysteem voor blik. Iets minder dan de helft van de Nederlanders (46 procent) is zelfs bereid om hun blikjes naar een ander inleverpunt dan een supermarkt te brengen. Per 31 december 2022 krijg je in Nederland 15 cent terug als je een blik frisdrank of bier inlevert.

International Recycling Tour 2022: we moeten drankblikjes gaan recyclen!

Om Nederlanders bewust te maken en te inspireren voor een meer circulaire economie organiseert ECC een recycling- ‘awareness’- programma, dat zich vooral richt op de recycling van ‘on-the-go’ gebruikte blikjes. Het is het tweede jaar op rij dat ECC de International Recycling Tour organiseert. Deze bewustwordingscampagne vindt tegelijkertijd  plaats in achttien verschillende landen: Oostenrijk, Brazilië, Colombia, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Op ludieke wijze wordt de openbare ruimte in het zonnetje gezet met verschillende activiteiten, zoals openluchtspelletjes, dansacts en het ondertussen beroemde ECC-kunstwerk van blikjes in de vorm van een regenboog. In Nederland wordt op 5 juni het startschot gegeven in het bekende Vondelpark in Amsterdam. In het Amsterdamse park zal het ECC-team benadrukken dat het schoonhouden van de openbare buitenruimte een gezamenlijk belang is waaraan iedereen kan bijdragen. Juist de kleinste alledaagse handelingen, zoals het scheiden van afval in de juiste afvalbak, helpt ons al op weg naar een gezonder en duurzamer leven.

David van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Europe: “Drankblikjes zijn oneindig recyclebaar: dit is de belangrijkste boodschap van onze tour en de reden waarom wij werken aan gedragsverandering. We willen dat alle blikjes, in Europa en daarbuiten, worden gerecycled. Dit ambitieuze doel kan alleen worden bereikt als consumenten, merken, organisatoren van evenementen en lokale gemeenschappen de handen ineenslaan om elk drankblikje te recyclen en samen te bouwen aan een duurzamere planeet.”

Andere interessante berichten.

Onderzoek: Nederlandse huisdierbaasjes onderschatten medische kosten

arrow

Stijlvol genieten tijdens Moederdag met Le Lapin

arrow