LELO onderzoek: het is tijd om te praten over het hebben van seks met een beperking.

Amsterdam, 31 mei – We kennen de voordelen van seksspeeltjes, maar wist jij dat het gebruik van seksspeeltjes mensen met een beperking kan helpen bij het verlichten van chronische pijn? Uit onderzoek van LELO, high-end designer van seksspeeltjes en voorvechter van seksueel welzijn, blijkt dat 62 procent van de Nederlanders geen idee had. Volgens LELO komt dit omdat het seksleven en lichamelijk genot van mensen met een beperking nog veels te veel in het verdomhoekje zitten.

Uit het onderzoek dat LELO onder duizend respondenten hield, waarvan de helft een beperking heeft, blijkt dat 14 procent van de respondenten de indruk heeft dat mensen met een beperking niet geïnteresseerd zijn in seks of intimiteit. De meerderheid (54 procent) van de respondenten met een beperking wil dan ook het misverstand de wereld uit helpen dat zij aseksueel zijn. 28 procent van de respondenten met een beperking maakte een situatie mee waarin hen een verkeerd seksueel label werd opgeplakt alleen vanwege hun beperking.

Dit beaamt de Nederlandse finalist Miss Wheelchair World 2022 Tirzah Lopez, die na een ski-ongeluk vijf jaar geleden in een rolstoel belandde.“Uit de opmerkingen en vragen die ik krijg, kan ik opmaken dat de meeste mensen het idee hebben dat ik geen seksleven meer heb. Voor mijn ongeluk werd ik als seksueel wezen gezien en nu eerder niet dan wel, terwijl niet kunnen lopen zeker niet gelijk staat aan geen seks hebben.”

Podium voor mensen met een beperking hard nodig
Uit het onderzoek van LELO kwam ook naar voren dat 23 procent van de respondenten met een beperking zich achtergesteld voelt omdat zij niet over evenveel mogelijkheden beschikken als Nederlanders zonder een beperking. 64 procent van de Nederlanders zonder beperking geeft toe dat ze nooit hebben stilgestaan bij sommige problemen waarmee mensen met een beperking te maken krijgen. Goed is dan ook dat 70 procent van de respondenten pleit voor meer toegankelijke mogelijkheden voor mensen met een beperking, zonder dat de aandacht expliciet wordt gevestigd op het hebben van een beperking.

“Het hebben van een beperking kan een grote invloed hebben op iemands seksleven. Zelfvertrouwen, het overwinnen van fysieke en emotionele barrières, en uitgesloten worden van het praten over en de voorlichting over seksualiteit zijn slechts een paar van de problemen waarmee Nederlanders met een beperking te maken krijgen. De meeste mensen kunnen zich niet eens voorstellen dat mensen met een beperking seksueel zijn, laat staan dat zij net zo seksueel zijn als ieder ander. Mensen met een beperking ontbreken in ieder gesprek over seksueel welzijn. Wij willen als LELO onze stem gebruiken om licht te schijnen op dit onderwerp”, stelt Luka Matutinovic, CMO van LELO. “Voorbeelden zien en jezelf herkennen is belangrijk. Mensen met een beperking kunnen zelf vertellen over hun ervaringen maar moeten de kans krijgen om hun verhaal te delen zonder schaamte”, voegt Lopez, hieraan toe.

Andere interessante berichten.

Wil je lekker slapen en uitgerust wakker worden? Check dan deze tips!

arrow

Stichting Opkikker bereikt mijlpaal van 50.000ste lichtpuntje

arrow