Ludiek experiment: CHDR en LIFF onderzoeken hartslagreacties bij filmkijkers

Leiden, 2 november – Het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leiden International Film Festival (LIFF) slaan de handen ineen voor een opmerkelijk onderzoek: LIFF Laboratory. Op zaterdag 4 november kunnen bezoekers genieten van één van de geweldige films op het festival, terwijl hun hartslag op de proef wordt gesteld! Dit ludieke onderzoek meet namelijk het effect van emotie op de hartslag tijdens het filmkijken.

Het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leiden International Film Festival (LIFF)presenteren met LIFF Laboratory een ludiek onderzoek naar de hartslagreacties van filmliefhebbers. De experimentele filmvertoningen op 4 november 2023 in het LIFF Laboratory bieden een unieke ervaring waarbij cultuur, vermaak en wetenschap samenkomen. Bezoekers kunnen zich tijdens dit experiment onderdompelen in een gevarieerde selectie films, terwijl hun hartslag wordt geanalyseerd.Door te onderzoeken hoe verschillende filmgenres de hartslag beïnvloeden, probeert CHDR inzicht te krijgen in de emotionele reacties die films kunnen oproepen bij mensen.

Vasileios Exadaktylos (Manager Trial@home) bij CHDR, legt uit: “We zijn nieuwsgierig naar wat er precies met je hartslag gebeurt als je schrikt of hard moet lachen tijdens het kijken van een film. Door de gegevens van de hartslagmeters te combineren met de filmgebeurtenissen, kunnen we inzicht verkrijgen in de emotionele reacties van het publiek op verschillende genres.”

Een luchtige blik op geneesmiddelenonderzoek
Met dit experiment hoopt CHDR op een toegankelijke en vermakelijker manier het belang van hun wetenschappelijke werk te benadrukken. “Dit experiment is niet alleen een boeiende blik op hoe films emoties oproepen, maar ook een luchtige manier om meer aandacht te vragen voor het belang van geneesmiddelenonderzoek”, benadrukt Herbert Anholts, Brand Manager Clinical operations bij het CHDR.

Hoe gaat het onderzoek precies in zijn werk?
Tijdens dit experiment wordt de hartslag van 20 mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën geregistreerd tijdens het bekijken van vier verschillende films. De deelnemersdragen speciale horloges. De horloges meten nauwkeurig de hartslag de deelnemers en registreren de reactie van het menselijk hart op verschillende emoties die tijdens de films worden opgeroepen, zoals schrik, opwinding, gêne en verrassing. Tijdens elke film noteren de onderzoekers de tijdstippen waarop intense emoties optreden. Vervolgens worden deze gegevens vergeleken met de hartslagregistraties, waardoor grafieken ontstaan die een dieper inzicht verschaffen in hoe films het menselijk hart in beroering kunnen brengen.

Waarom samenwerken?
CHDR ondersteunt het LIFF al jarenlang als sponsor en hun toewijding heeft met de sponsoring van het LIFF Laboratory een nieuw hoofdstuk bereikt. Deze ludieke samenwerking illustreert de vastberadenheid van het CHDR om het belang van geneesmiddelenonderzoek op een luchtige en toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. Door het sponsoren van het LIFF Laboratoryerkent CHDR niet alleen de kracht van film als kunstvorm, maar ook als een bron van waardevolle gegevens.

Andere interessante berichten.

Onderzoek: Nederlandse huisdierbaasjes onderschatten medische kosten

arrow

Stijlvol genieten tijdens Moederdag met Le Lapin

arrow