Nieuw platform de.Trybe biedt hulpmiddelen voor overlevers seksuele intimidatie en misbruik werkvloer.

Het nieuwe onlineplatform de.Trybe opent vandaag, op Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, haar digitale deuren. De.Trybe biedt werkende vrouwen, die te maken hebben gehad met seksuele intimidatie en misbruik op de werkvloer, een online community en informatieplatform met praktische hulpbronnen zodat zij hun stem en vrijheid weer terug kunnen vinden. Met dit platform wil de.Trybe, door alle professionele hulpmiddelen op één plek aan te bieden, de barrières voor genezing en gerechtigheid doorbreken.

1 op de 3 werkende vrouwen heeft te maken met seksuele intimidatie
Uit onderzoek van de Nederlandse werknemersorganisatie CNV (juni 2021) is gebleken dat 30 procent van de werkende vrouwen weleens te maken heeft met een fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. Daarnaast heeft maar liefst 61 procent te maken met seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden, sissen of ander seksueel getint taalgebruik. Ondanks dat meer dan de helft van de werkende vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie, weten zij vaak niet wat ze moeten doen, waar ze terecht kunnen binnen een organisatie of worden ze afgeschrikt door het proces van aangifte doen.

De.Trybe founder, Harriet King, heeft dit op zowel persoonlijk als professioneel vlak ondervonden:
“Als een in-house arbeidsrecht advocaat voor een aantal grote internationale bedrijven, was ik getuige van de aanpak en prioriteiten van bedrijven bij het behandelen van klachten omtrent seksuele intimidatie en misbruik. Ik ben zelf ook slachtoffer geworden van seksueel geweld op de werkvloer, en het werd mij al snel duidelijk waarom zoveel vrouwen worden afgeschrikt om aangifte te doen. De vrouwen die wel aangifte doen, zoals ik heb gedaan, worden onderworpen aan een (juridisch) proces dat vernederend, vermoeiend, traumatisch en duur is, met meestal weinig tot geen resultaat. Het is alsof je midden in een horrorfilm zit. Ik voelde me verschrikkelijk eenzaam.”

Harriet de.Trybe


Stap naar professionele hulp is groot

De drempel om professionele hulp te vragen is hoog. Er zijn veel barrières, zoals schaamte en angst, maar ook het verdere verloop van een carrière. Een zoekopdracht naar hulp via het internet levert daarnaast zoveel resultaten op dat het overweldigend kan zijn. Door haar eigen ervaringen kent Harriet de eenzaamheid die komt kijken bij seksuele intimidatie en misbruik op de werkvloer en de behoefte naar bepaalde hulpmiddelen. Met de.Trybe wil zij vrouwen in eenzelfde situatie in contact brengen met de juiste professionele hulpmiddelen, zoals praktische handleidingen voor het omgaan met seksuele intimidatie en misbruik, coaches, trainers en juridische diensten.

Harriet: “Tijdens mijn eigen ervaring met seksuele intimidatie en misbruik heb ik uiteindelijk civiele en strafrechtelijke juridische stappen ondernomen. Ik heb me in die periode ongelofelijk alleen gevoeld. Het voelde alsof ik zelf, de overlever, op zoek moest gaan naar de juiste hulp. Met de.Trybe wil ik anderen helpen die in soortgelijke situaties zitten. Ik wil vrouwen in staat stellen zichzelf te bevrijden en zich in dit proces minder alleen te voelen.”

Naast professionele hulpmiddelen biedt het platform ook een veilige omgeving waar vrouwen in contact kunnen komen met gelijkgestemden, om van elkaar te kunnen leren en steun bij elkaar te zoeken.

De weg naar verandering
Voorlichting over en bewustwording van de gevolgen van seksueel misbruik vormen de basis van verandering. Ondanks dat de.Trybe zich met de hulpmiddelen richt op overlevers van seksuele intimidatie en misbruik, is het platform ook toegankelijk voor vrouwen die persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling nastreven. Het is ook voor hen die bondgenoten willen zijn, of een geliefde en/of collega willen steunen. Ook is de.Trybe er om organisaties en leidinggevenden te ondersteunen bij het maken van krachtige keuzes om zichzelf en de behoeften van vrouwelijke werknemers te vertegenwoordigen.

Harriet: “Toen de #metoo-beweging wereldwijd voet aan de grond kreeg kwam seksueel misbruik, vooral dat plaatsvindt op de werkvloer, eindelijk op de publieke agenda. Echter blijft het probleem met seksuele intimidatie en misbruik erg complex. Ik denk dat geen enkele organisatie dit alleen kan oplossen. Om vooruitgang te boeken zijn er organisaties en individuen (zowel mannen als vrouwen) nodig die pleiten voor dit onderwerp totdat de interne bedrijfscultuur rond de behandeling van vrouwen op de werkvloer en in het bijzonder seksuele intimidatie en misbruik verandert.”

Andere interessante berichten.

Salmiacello: een onverwacht intense salmiaksmaakbeleving

arrow

Bewust genieten tijdens Dry January met Grand Sud

arrow