om | nieuwe energie roept overheid op belastingverlaging energierekening te heroverwegen
.

Verduurzamen wordt nu minder interessant, terwijl noodzaak juist hoog is

Amsterdam, 14 december – Waar we vorig jaar nog te maken hadden met een laag prijsniveau als gevolg van de coronacrisis, wordt op dit moment record na record verbroken en rijzen de energieprijzen volledig de pan uit. De oplossing? Hoe meer energie op een duurzame manier wordt opgewekt, hoe minder afhankelijk we worden van fossiele brandstoffen en een oplossing kunnen bieden voor de hoge energieprijzen. Dit komt echter onder druk te staan door de compensatie die de overheid gaat geven voor de toegenomen energieprijzen. om | nieuwe energie roept de overheid daarom op om slimmer na te denken over deze tegemoetkoming die anders de groei van duurzame energie in Nederland zal raken.

Recent maakte de overheid bekend ruim drie miljard euro uit te trekken ter compensatie van de toegenomen energieprijzen. Een gemiddeld huishouden zal hierdoor door middel van belastingverlaging op de energierekening gecompenseerd worden met 430 euro. Omdat dit gaat gelden voor ieder huishouden, komt een groot deel van het geld – bijna een miljard – ook terecht bij mensen die dit helemaal niet nodig hebben. Deze mensen hebben namelijk een vast contract met lage tarieven en merken helemaal niks van de stijgende prijzen in de energiemarkt. Er wordt dus onnodig veel geld uitgegeven aan steun, terwijl degenen die dit het hardst nodig hebben juist behoefte hebben aan een hogere compensatie, ook al hebben huishoudens rond het sociaal medium een extra toezegging van 200 euro gekregen.

Steunmaatregel houdt ontwikkeling duurzame energie tegen
Vandaag wordt de Stroomranking gepubliceerd en daarin is opnieuw te zien dat we in Nederland nog volop grijze energie inkopen. Reden voor het om | nieuwe energie collectief om extra kritisch te zijn richting de compensatie van de overheid en hen op te roepen de compensatie beter te regelen. Het gevolg van de compensatie is namelijk dat het voor consumenten nu minder aantrekkelijk wordt om zonnepanelen aan te schaffen en dat de al wat langer lopende postcoderoosprojecten van energiecoöperaties nu een lager rendement ontvangen.

Voor de mensen die zonnepanelen bezitten of van plan zijn om deze aan te schaffen, geldt dat zij in 2022 minder kunnen salderen, met als gevolg een langere terugverdientijd van hun installatie. Dankzij salderen kunnen zij de opgewekte energie die zij terugleveren aan het energienet wegstrepen tegen de energie die zij via hun leverancier afnemen tot een maximum van hun eigen verbruik. Door de belastingverlaging daalt de prijs die men ontvangt voor opwek met zonnepanelen en neemt de terugverdientijd gemiddeld toe met maar liefst zes maanden.

Ook coöperaties die postcoderoosprojecten hebben ontwikkeld met de Regeling Verlaagd Tarief worden nu benadeeld. De leden die hebben geïnvesteerd in deze projecten ontvangen namelijk gedurende vijftien jaar een tariefverlaging van de energiebelasting. Nu er minder energiebelasting betaald hoeft te worden, is het voordeel wat hiermee behaald zou worden ook gedaald. Dat schendt het vertrouwen van deelnemers/investeerders om mee te doen aan dergelijke projecten, terwijl hun deelname juist ontzettend belangrijk is voor de groei van duurzame energieprojecten.

Directeur van om | nieuwe energie, André Dippell, over de gevolgen van de compensatie: “De recente gebeurtenissen in de energiemarkt laten zien dat verduurzamen ontzettend hard nodig is. Doordat we in Nederland te weinig duurzame energie opwekken, zijn we nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen, waarvan de prijzen nu historisch hoog zijn. Het is goed en belangrijk dat de overheid de consument wil compenseren, maar het is heel krom dat de maatregel zonnepanelenbezitters en deelnemers in postcoderoosprojecten raakt, terwijl de ontwikkeling hiervan nu juist gestimuleerd moet worden. We roepen de overheid daarom op om dit beter aan te pakken, zodat de compensatie bij de juiste mensen terechtkomt en niet de verduurzaming van Nederland verder vertraagt.”

Groenste leverancier van Nederland
Voor het 7de jaar op rij is het om | nieuwe energie collectief, bestaande uit 60 lokale energiecoöperaties, uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. Dat maakten de organisaties de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu vandaag bekend in de Stroomranking 2021. Het collectief scoort daarin opnieuw een rapportcijfer 10 op de onderdelen investeringen, inkoop en levering. om | nieuwe energie is niet de enige met dit cijfer, maar wel de enige landelijke leverancier zonder winstoogmerk. De winst komt namelijk ten goede aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame projecten en het structureel verlagen van de energietarieven. Meer informatie is ook te vinden op www.samenom.nl.

Andere interessante berichten.

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

arrow

Wetenschappelijke doorbraak in studie naar nieuwe behandeling van de ziekte van Parkinson

arrow