Ontdek The GlenDronach op Wereld Whisky Dag:
de tijdloze scherry cask connoisseur uit de Schotse Highlands
.

Amsterdam, 25 april 2023 – Wereld Whisky Dag (20 mei 2023) is bij uitstek dé dag om stil te staan bij de meest bijzondere Single Malt Whisky’s die er bestaan. Een dag die, los van het in schijnwerpers zetten van het vloeibaar goud, ook uitdaagt om de wereld van whisky verder te verkennen. The GlenDronach, één van de oudste distilleerderijen in Schotland, laat je graag kennis met hun kwalitatieve Schotse Single Malt-Whisky’s. Bekroond en gerijpt op karakteristieke Spaanse Sherryvaten: hetgeen waar The GlenDronach zich al decennialang mee onderscheidt.

Whisky met een verhaal

Het verhaal van The GlenDronach is een legende die je in smaak en beleving meevoert naar de Schotse Highlands. Diep verscholen in de vallei van Forgue – ook wel de ‘vallei van de Dronach’ – ligt aan de oever van de Dronach rivier één van de eerste officiële whiskydistilleerderijen van Schotland: The GlenDronach. Hier worden al bijna 200 jaar lang (sinds 1826) de meest verfijnde single malt whisky’s geproduceerd, gerijpt op alleen de allerbeste Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten uit Andalusië. James Allardice, oprichter van The GlenDronach, was een pionier in de whisky-industrie. Als grondlegger en geestelijk vader van diverse sherry cask finishes heeft Allardice Scotch Single Malt whisky naar een nieuw niveau weten te tillen. De nauwkeurige selectieprocedure zorgt er tot op de dag vandaag voor dat alleen de sherryvaten van de allerbeste kwaliteit geselecteerd worden. Alleen zo kan The GlenDronach whisky’s al 200 jaar top kwaliteit blijven produceren.


Cask is king

De geschiedenis van The GlenDronach is gekleurd met whiskypioniers en legendes. Hoewel de distilleerderij mee is gegaan met de tijd, worden er geen concessies gedaan en houdt The GlenDronach vast aan de ultieme kwaliteitseisen. Nog steeds rijpen de whisky’s alleen op de beste vaten. Denk aan een uniek samenspel van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez, met de tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten. Het effect? Whisky’s met robuuste, krachtige en rijke smaken voor Scotch Single Malt drinkers die zich willen onderscheiden en kiezen voor de kwaliteit van een luxury malt.


Proeven als een Master blender

Tegenwoordig is de selectie van The GlenDronach vaten in handen van de vrouwelijke Master blender Rachel Barrie. Met haar indrukwekkende kunstenaarschap om te ruiken en proeven, zorgt zij voor sublieme kwaliteit van The GlenDronach expressies.

Wil jij je ook laten meevoeren in de variatie van smaken en tonen? Master Blender Rachel Barrie geeft vijf tips die helpen bij het proeven van de kwaliteit van een Scotch Single Malt.

Tip 1: Kies het juiste glas

De vorm van het glas waarin The GlenDronach geserveerd wordt, kan van invloed zijn op de geur- én smaakbeleving van de drank. Een brede onderkant en een nauwe opening zorgen voor een sublieme smaaksensatie.

Tip 2: Observeer

De kleur van de whisky zegt veel over de soort: is de kleur licht, donker, roodbruin of misschien wel lichtroze? Vaak geldt in regel ‘hoe jonger de whisky, hoe lichter de kleur’. Een lichte kleur gaat vaak samen met fruitige en zachte aroma’s, donker gaat vaker gepaard met vanille, karamel of suikerriet. De whisky’s van The GlenDronach hebben vaak een hele intense, donkere kleur. Probeer de whisky ook een beetje rond te draaien: is het dik en stroperig of meer dun?

Tip 3: Ruik

Breng langzaam je neus richting het glas. Neem de tijd, probeer je te concentreren en de verschillende geuren en smaken te herkennen. Je zal bij The GlenDronach verschillende tonen van rijke kruiden, kers en wellicht wel donkere chocolade kunnen ruiken. Welke ingrediënten herken jij?

Tip 4: Proef

Begin eerst met kleine slokjes en beweeg The GlenDronach rustig in je mond rustig in je mond voordat je het langzaam doorslikt. Probeer na je slok te letten op de afdronk: wat proef je? Afhankelijk van de expressie kan je verschillende hints proeven uiteenlopend van frui, zoals abrikoos en zwarte kers, tot kruiden, zoals nootmuskaat en kaneel. Hoelang duurt de nasmaak?


De juiste whisky voor jouw smaak

De brede range aan gerijpte Single Malts van The GlenDronach bestaat uit een enorme variëteit aan smaken en aroma’s. De core range van The GlenDronach bevat een aantal sublieme aged Single Malts, waaronder The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. The GlenDronach heeft hiernaast nog een uitgebreide range aan specials en limited editions, waarvan er vele soorten jaarlijks terugkeren.

Voor meer informatie over de Single Malts van The GlenDronach klik hier.

Geen 18, geen alcohol.
The GlenDronach is een geregistreerd merk. ©2023 Benriach. Alle rechten voorbehouden.

Andere interessante berichten.

Wil je lekker slapen en uitgerust wakker worden? Check dan deze tips!

arrow

Stichting Opkikker bereikt mijlpaal van 50.000ste lichtpuntje

arrow