Theatergezelschap ZID zet theater en kunst zonder grenzen neer op ExploreZ Festival.

Amsterdam, 20 april 2023 – ZID Theater organiseert dit voorjaar de achtste editie van het tiendaagse internationale, multidisciplinaire ExploreZ Festival in Amsterdam. Dit jaar staat het festival 12 t/m 21 mei in het teken van ‘geen grenzen’, oftewel NO LIMITS. Het festival biedt makers uit Tsjechië, Servië, Slovenië, Duitsland, Brazilië én de vele aanstormende talenten die Nederland rijk is een podium om hun werk te presenteren en te laten zien wat er mogelijk is als er geen grenzen zijn. Met het festival wil ZID Theater bezoekers uitdagen een transculturele dialoog over een wereld zonder grenzen te voeren.

ZID Theater is de drijvende kracht achter ExploreZ Festival en heeft als missie om kunst te gebruiken als een spiegel van de maatschappij en de wereld waarin we leven. ZID omvat een internationaal gezelschap van theatermakers, acteurs, dansers, muzikanten en beeldend kunstenaars die samenwerken aan voorstellingen, workshops en culturele projecten. Met een sterke focus op inclusiviteit, actualiteit en co-creatie, heeft ZID Theater zich de afgelopen jaren gepositioneerd als een theatergezelschap gericht op het bevorderen van culturele dialogen en het verbinden van gemeenschappen met verschillende achtergronden.

Karolina Spaic, oprichtster en directrice van ZID Theater: “Bij ZID verbinden we al 30 jaar lang kunst, cultuur en samenleving door creatief talent van mensen in te zetten als een motor voor positieve verandering. De ZID-gemeenschap bestaat uit een warme groep mensen van verschillende achtergronden, dat voor een groot deel over een vluchtverleden en/of migratieachtergrond bezit. We willen de kansen voor nieuwkomers, migranten en vluchtelingen vergroten binnen de cultuursector”.

ZID laat met haar voorstellingen voornamelijk werk zien wat niet eerder in Nederland is vertoond: het bevordert dialoog en verbindt kunstenaars met urban talents en stadsbewoners. Ieder jaar zet ZID Theater een actueel thema in de schijnwerpers door maatschappelijke vraagstukken te vertalen in artistieke projecten voor verschillende doelgroepen.

Tien dagen vol theater, dans, muziek en culturele ontmoetingen

Het ExploreZ Festival belichaamt deze visie door het presenteren van een breed scala aan culturele expressies: van theater tot dans, van muziek tot beeldende kunst, en alles daartussenin. Dit jaar staat het thema NO LIMITS centraal. Dit thema staat voor een leven met kunst zonder grenzen of beperkingen, waarbij alles mogelijk is. In de producties die tijdens ExploreZ Festival in première gaan wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht.

Karolina Spaic: “ExploreZ Festival biedt een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met verschillende vormen van artistieke expressie en om te worden ondergedompeld in de culturele diversiteit van onze wereld. Bij de voorstellingen van het festival staat kunst die gemaakt wordt vanuit persoonlijke en/of maatschappelijke noodzaak centraal. Er wordt steeds op zoek gegaan naar de universele, transculturele communicatie.

Greep uit het programma

Tijdens ExploreZ Festival – van vrijdag 12 t/m zondag 21 mei 2023 – staan er veel bijzondere voorstellingen op de planning zoals Boom! Crash! Oh! Hello!, een cross-over van theater en strip, of de voorstelling CARGO H, uitgevoerd door performers uit negen verschillende landen. Ook is tijdens het festival o.a. de Corpus Mundi voorstelling te bezoeken, deze demonstreert de ervaring van racisme door middel van Afrikaanse en Afro-Braziliaanse dans, en keert Bread & Songs terug met de voorstelling The Northern Stars.

Naast het hoofdprogramma zijn er tijdens ExploreZ Festival diverse workshops, inspiratie bijeenkomsten, presentaties en ontmoetingen. Meer informatie over de voorstellingen, het volledige programma, prijzen, locaties en tijden zijn te vinden op www.explorez.nl.

Andere interessante berichten.

Vitakruid introduceert volwaardige sport supplementenlijn met ‘Vitakruid Sport’

arrow

Every Can Counts organiseert de vierde editie van de International Recycling Tour

arrow