Vitakruid introduceert: Vegan Protein fermented by Shiitake

Innovatieve eiwitshake met romige smaak, zijdezachte textuur én optimale opneembaarheid voor sterkere spieren

Speciaal voor (top)sporters en mensen met een drukke levensstijl introduceert Vitakruid de nieuwe Vegan Protein fermented by Shiitake. Een innovatieve eiwitshake met een romige smaak, zijdezachte textuur én optimale opneembaarheid voor sterkere spieren. 

Het voordeel van een eiwitshake is dat het een snelle en handige manier is om je dagelijkse eiwitbehoefte te behalen. Ideaal dus voor (top) sporters, mensen met een drukke levensstijl, een bovengemiddelde eiwitbehoefte of degenen die moeite hebben om voldoende eiwitten uit reguliere voeding te halen. De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt per dag, verschilt per persoon. Het hangt af van je levensstijl, hoe actief je bent, welke sport je beoefent en wat je wilt bereiken.

Maar wat is zo’n eiwitshake nou eigenlijk?
Degenen die weleens een plantaardige eiwitshake hebben gedronken weten dat deze niet altijd lekker zijn; velen omschrijven de smaak van plantaardige shakes namelijk als aards, bitter en/of kartonachtig. Tot op heden was het een uitdaging om vegan eiwitten op hetzelfde niveau te krijgen als niet-plantaardige eiwitten (zoals whey), maar de nieuwe Vegan Protein fermented by Shiitake van Vitakruid brengt daar verandering in. Het is een hoogwaardig plantaardig eiwitpoeder op basis van erwten- en rijsteiwit, gefermenteerd door de shiitake paddenstoel mycelium (FermentIQ™), dat van belang is voor meer spieropbouw, maar ook voor sterkere spieren en het herstel van de spieren na een training.

De nieuwe Vegan Protein fermented by Shiitake is uniek in zijn soort; het heeft namelijk een volle romige vanillesmaak, is beter te verteren dan ongefermenteerde eiwitten en lost goed op in water of (vegan)melk. Dat laatste betekent: prettig om te drinken als shake, maar ook makkelijk te verwerken in yoghurt, pannenkoekjes, baksels. Bovendien ondersteunt het een gezonde levensstijl zonder dierlijke producten, waardoor het een duurzame keuze is voor zowel lichaam als planeet. Het supplement is daarnaast vrij van zuivel, soja, gluten en noten, dus ook nog eens allergievriendelijk.

Prijswinnend ingrediënt ‘FermentIQ™’ zorgt voor ultieme romigheid
Naast smaak zijn de oplosbaarheid en opneembaarheid van deze nieuwe, innovatieve eiwitpoeder het vermelden waard. Dit is met name toe te schrijven aan de gefermenteerde eiwitten in de Vegan Protein. De leverancier MycoTechnology™, gespecialiseerd in fermentatie, deed vergelijkend onderzoek naar ongefermenteerde proteïnebronnen. Dat onderzoek wees uit dat fermentatie resulteert in een betere oplosbaarheid van zowel erwt- en rijstproteïne of een mix daarvan. Bovendien is het door de fermentatie beter en sneller opneembaar (door 50% minder fytinezuur) dan ongefermenteerde proteïnebronnen. “We wilden het beste plantaardige eiwitpoeder ontwikkelen, dus gingen we op zoek naar een topingrediënt. En dat vonden we in het next-gen nutriënt FermentIQ™, van leverancier MycoTechnology™. De toekenning van de Health Innovation Award in 2023 tijdens de Food Ingredients Europe maakte deze prijswinnaar de perfect keuze voor onze nieuwe eiwitshake”, zegt Rogier Nederlof, coördinator Research & Development van Vitakruid.

In FermentIQ™ wordt de natuurlijke kracht van de Aziatische shiitake paddenstoel gebruikt om erwt- en rijsteiwitten te fermenteren. Wat die fermentatie doet? Het creëert een milkshake-achtige smaak en textuur, iets wat toch vaak het struikelblok is bij de huidige plantaardige proteïnepoeders. Rogier: “Hierdoor hoefden we geen sterke chemische zoetstoffen toe te voegen aan de proteïne, maar konden we gebruik maken van Stevia bladeren, voor een milde zoete smaak. De gebruikte smaakstof is vanille aroma (op natuurlijke basis), dus alle ingrediënten zijn 100% natuurlijk. Met name op het gebied van smaak, oplosbaarheid en prijs-kwaliteit verhouding is het een welkome aanvulling op de bestaande proteïnen en eiwitshakes die momenteel verkrijgbaar zijn in Nederland.”

Betere opname & oplosbaarheid door gefermenteerde vegan eiwitten
Lekker te drinken dus, maar performance is natuurlijk ook zeer belangrijk! En daar zorgt dat fermentatieproces nou juist voor. Hieronder leggen we dat graag nog even in detail uit:

Verbeterde opname door 50% minder fytinezuur
In erwten en rijst zit van nature fytinezuur. Dat is een stofje dat de opname van voedingsstoffen negatief kan beïnvloeden. Maar het proces van fermentatie vermindert de hoeveelheid fytinezuur met wel 50%. Je lichaam kan de eiwitten uit deze nieuwe Vegan Protein van Vitakruid daardoor beter opnemen.

Tot wel 35% snellere opname door kleinere eiwitten
Fermentatie is een wonderlijk proces, want het verkleint ook de eiwitmoleculen. Hierdoor kunnen ze tot wel 35% sneller worden opgenomen dan ongefermenteerde eiwitten. Dat betekent dus ook dat je (vermoeide) spieren die proteïnen sneller opnemen.

Beter oplosbaar door kleine eiwitmoleculen
En nog een fijn voordeel: de nieuwe Vegan Protein van Vitakruid meng je zonder klontvorming in water of plantaardige melk. De kleine eiwitmoleculen (verkregen door het fermentatieproces) zorgen namelijk ook voor een betere oplosbaarheid:

 • 2x beter oplosbaar dan standaard erwtproteïne
 • 2,5x beter oplosbaar dan een mix van erwt- & rijstproteïne
 • 8,5x beter oplosbaar dan rijstproteïne

Waar al die eiwitten in Vegan Protein goed voor zijn
Dat klinkt allemaal top, maar waar zijn al die eiwitten in de nieuwe Vegan Protein van Vitakruid nou eigenlijk allemaal goed voor? Een korte opsomming van de effecten van eiwitten en wat ze voor je lichaam doen:

Herstel na training
Na een intensieve work-out hebben je spieren tijd nodig om te herstellen en te groeien. De eiwitten in Vegan Protein ondersteunen dit herstelproces, waardoor je sneller terug kunt keren naar de sportschool en je volgende work-out met volle energie kunt aanpakken.

Groei van spiermassa
Of je nu een bodybuilder bent die streeft naar meer spiergroei, een lange duursport beoefend, een teamsport doet, of gewoon je algehele spierkracht wilt verbeteren, eiwitten zijn essentieel voor de groei en het behoud van spiermassa. Met regelmatige inname van Vegan Protein kun je je spiermassa geleidelijk opbouwen. En voor de kenner: het proteïnepoeder van Vitakruid bevat de optimale BCAA-verhouding van 2:1:1 (leucine, isoleucine en valine) om de spiergroei te stimuleren.

Meer spieropbouw en sterkere spieren
Last but not least, de ultieme belofte van dit nieuwe, innovatieve product is dat het zorgt voor meer spieropbouw en sterkere spieren. De eiwitten in Vegan Protein bieden de ondersteuning die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Het innovatieve product bevat namelijk een volwaardig aminozuurprofiel (de fundering van eiwitten, red.). Dit betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan produceren. Hierdoor is Vegan Protein een volwaardig eiwit.

Ben je benieuwd hoe eiwitten precies hun werk doen in ons lichaam en hoeveel proteïne je per dag nodig hebt? Hier lees je alles over op de Vitakruid-categoriepagina Proteïne en eiwitten        

SAMENVATTEND

De voordelen van dit nieuwe, innovatieve product nog even op een rijtje

 • Met volle romige smaak door fermentatie plantaardige eiwitten
 • Beter opneembaar dan ongefermenteerde eiwitten
 • Eiwitten zorgen voor meer spieropbouw en sterkere spieren
 • 100% natuurlijk: alleen gezoet met bladeren van de Stevia plant
 • Allergievriendelijk: vrij van zuivel, soja, gluten en noten

Leverancier MycoTechnology™ #1 in fermentatie

 • Ontwikkelaar van shiitake gefermenteerde plantproteïne FermentIQ™
 • Onderscheidend in innovatieve en biologische voedselverwerking
 • Leidend in duurzaamheid en kwaliteit
 • In 2023 won FermentIQ™ de Health innovation Award op Food Ingredients Europe

Betere opname & oplosbaarheid dan ongefermenteerde vegan eiwitten

 • Beter opneembaar door 50% minder fytinezuur
 • Tot wel 35% snellere opname
 • 2x beter oplosbaar dan erwt proteïne
 • 2,5x beter oplosbaar dan erwt & rijst proteïne mix
 • 8,5x beter oplosbaar dan rijst proteïne

De eiwitten in Vegan Protein Shiitake

 • Dragen bij aan herstel na training
 • Dragen bij aan de groei van spiermassa
 • Zorgen voor meer spieropbouw en sterkere spieren

Andere interessante berichten.

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

arrow

Wetenschappelijke doorbraak in studie naar nieuwe behandeling van de ziekte van Parkinson

arrow