Veilig Thuis Utrecht

Week tegen Kindermishandeling 2021.

Open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte

 

Utrecht, 15 november 2021 – Vandaag start de Week tegen Kindermishandeling 2021. Op initiatief van Veilig Thuis Utrecht wordt daarom de campagne ‘Doorbreek JIJ de stilte?’ gelanceerd met de impactvolle campagnevideo over Merel de prinsessenridder. Doel van de campagne is het doorbreken van de stilte en je oren en ogen te openen voor kindermishandeling. Een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, of angstig is, blauwe plekken heeft of structureel geen lunch mee naar school krijgt. Het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn.

Jaarlijks worden in Nederland naar schatting minimaal tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er nog tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling.* Niet alle gevallen worden gesignaleerd. De cijfers kunnen volgens onderzoekers daardoor hoger uitvallen. Tijdens de Week Tegen Kindermishandeling, van 15 tot en met 21 november, vragen wij aandacht voor het veel te hoge aantal kinderen dat onveilig opgroeit in Nederland.

Veilig Thuis Utrecht heeft samen met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht een campagnevideo ontwikkeld. De video gaat over Merel, een prinsessenridder, en haar opdracht om het kasteel te beschermen totdat de koning terugkomt. Haar rijk wordt bedreigd door een stiltevloek, waarbinnen niemand meer mag lachen, praten of huilen. De boodschap van de video: open je ogen en oren voor kindermishandeling en doorbreek de stilte! Naast zichtbare wonden of littekens, kan er ook minder zichtbaar misbruik plaatsvinden zoals emotionele of geestelijke verwaarlozing. In de Week Tegen Kindermishandeling wil Veilig Thuis met de video awareness creëren om zo de stilte met elkaar te doorbreken.

Klik hier voor de video.

Het houdt niet op, totdat jij iets doet
Wegkijken en doen alsof kindermishandeling niet bestaat is niet oké. Jij kunt ook iets doen om ervoor te zorgen dat een eerste stap wordt gezet en de cirkel van geweld tegen kinderen wordt doorbroken. Maak jij je zorgen over een persoon of situatie? Via www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten.

* Het NJi heeft in 2019 onderzoek gedaan naar kindermishandeling in Nederland. Het NJi is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt.

Andere interessante berichten.

Vitakruid introduceert volwaardige sport supplementenlijn met ‘Vitakruid Sport’

arrow

Every Can Counts organiseert de vierde editie van de International Recycling Tour

arrow