Wil je lekker slapen en uitgerust wakker worden? Check dan deze tips!

Wist je dat maar liefst 63% van de Nederlanders niet tevreden is met zijn, haar of diens slaapkwaliteit? Hoog tijd om dat cijfer omlaag te krikken. Want lekker slapen en uitgerust wakker worden willen we natuurlijk allemaal!

Bijna 2 op de 3 Nederlanders van 18 jaar en ouder zou beter willen slapen, maar weet niet hoe, zo blijkt uit slaaponderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA dat is uitgevoerd onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Hoog tijd om dat cijfer omlaag te krikken. Datzelfde onderzoek geeft aan dat 80% van de Nederlanders een beeldscherm mee naar bed neemt, 66% procent cafeïne houdende dranken drinkt voor het slapen en 68% alcohol nuttigt in de avonduren. Kan gezellig zijn, maar is het ook goed voor je nachtrust? En hoewel plafonddienst een ergernis van velen is, wordt er weinig aan gedaan. Een gebrek aan kennis over hoe de nachtrust te ondersteunen speelt hierbij vaak een rol.

Melatonine? Wees alert
Mensen die beter willen slapen, grijpen vaak naar middelen als melatonine, een pilletje dat door veel mensen wordt gebruikt als slaapmiddel. Geen goed idee, zeggen slaapdeskundigen: het hormoon werkt niet om beter of dieper te slapen. Het kan er wel voor zorgen dat je anderhalf uur na inname slaperig wordt, maar uiteindelijk slaap je hier niet beter van.

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt aangemaakt en helpt om de slaapbereidheid te bevorderen. Je kunt het zien als de wijzer van je biologische klok. Een tekort aan melatonine is zelden tot nooit het geval en ook niet de reden van een verandering van je slaapkwaliteit. De werking van melatonine is bedoeld om je biologische klok te verzetten. Handig bij het draaien van nachtdiensten of reizen naar een andere tijdszone, met een jetlag tot gevolg. Maar bij andere redenen kan het hormoon je slaap juist tegenwerken. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het slikken van melatonine helemaal niet bijdraagt aan het bevorderen van de slaapbereidheid.

Een gezonde leefstijl
Melatonine zorgt dus niet om sneller in slaap te vallen. Wel wordt het hormoon tijdens een goede nachtrust aangemaakt. Kortom: goed slapen is dus het belangrijkst! Je leefstijl kan voor een groot deel bijdragen aan een goede slaaphygiëne. Denk hierbij aan je slaapritme (vaste tijden gaan slapen en opstaan), een donkere slaapkamer en beperken van schermgebruik in de avonduren. Een aantal tips die kunnen werken:

  • Hou je aan een regelmatig slaapschema: probeer een consistent slaapschema aan te houden, ook in het weekend. Onderzoek toont namelijk aan dat een regelmatig slaapschema de kwaliteit van de slaap verbetert én kan helpen bij een gezond circadiaans ritme (oftewel de biologische klok).
  • Geen schermpjes voor het slapengaan: het blauwe licht van smartphones, tablets en computers zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het kan de productie van melatonine verstoren, het hormoon dat je slaap reguleert.
  • Drinkt niet te veel cafeïne en alcohol: deze kunnen allebei de slaapkwaliteit beïnvloeden: cafeïne verstoort de slaap door je waakzamer te maken, terwijl alcohol de REM-slaap (rapid eye movement) vermindert.
  • Creëer een rustgevende slaapomgeving: zorg ervoor dat de temperatuur van de slaapkamer tussen de 16 en 18 graden is, dat het lekker donker is en dat je niet te veel lawaai hoort.
  • Beweeg genoeg: onderzoek toont aan dat matige lichaamsbeweging gedurende de dag al helpt bij het ondersteunen van een gezonde en natuurlijke nachtrust.

SlaapComplex van Vitakruid
Om de natuur een handje te helpen kun je ook een supplement slikken, als extra steuntje in de rug voor een goede nachtrust. Daarom ontwikkelde Vitakruid het supplement SlaapComplex, met als basis valeriaan, passiebloem, citroenmelisse en groene thee. Deze nutriënten helpen je stuk voor stuk om lichaam en geest te ontspannen. Bovendien ondersteunen ze je nachtrust, helpen ze bij gesnurk en werken ze ter ondersteuning van een jetlag.*

Rogier Nederlof, coördinator Research & Development bij Vitakruid: “SlaapComplex is een formule die helpt om lekker te slapen en om uitgerust wakker te worden.* In het ontwikkelingsproces zijn we op zoek gegaan naar een natuurlijk alternatief voor melatonine. Binnen SlaapComplex vormen daarom de kruiden valeriaan, passiebloem, citroenmelisse en groene thee het hart van de formule. Dankzij de rustgevende eigenschappen helpen deze kruiden om lichaam en geest te ontspannen.* Dit creëert de juiste omstandigheden voor een goede nachtrust!’’

Ingrediënten Vitakruid SlaapComplex
Benieuwd wat er precies in het SlaapComplex zit? Een handig overzicht:

Valeriaan
Valeriana officinalis is een kruidachtige plant die al eeuwen wordt gebruikt doordat het ontspannend en rustgevend werkt.* Valeriaan ondersteunt het behoud van een gezonde nachtrust en helpt om uitgerust wakker te worden.* De belangrijkste werkzame stoffen uit de valeriaanwortel zijn de valereenzuren. Het valeriaanextract in SlaapComplex is gestandaardiseerd op minimaal 0,8% valereenzuren.

Passiebloem
Passiflora incarnata is een klimplant die tot de passiebloemfamilie behoort. Traditioneel wordt het kruid gebruikt om te helpen als je je zenuwachtig, onrustig of gespannen voelt.* Passiebloem helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid en om lekker te slapen.* Deze eigenschappen worden toegeschreven aan de natuurlijke flavonoïdenverbinding vitexin. Het passiebloemextract in SlaapComplex bevat ten minste 3,5% vitexin.

Citroenmelisse
Melisse officinalis behoort tot de muntfamilie en staat bekend om de karakteristieke citroengeur. Citroenmelisse wordt vaak gebruikt bij stress en spanning en helpt je aan een goede geestelijke balans.* De plant is daarmee goed voor de nachtrust.* Rozemarijnzuur is het belangrijkste stofje in citroenmelisse. Minstens 5% van deze polyfenol is te vinden in SlaapComplex.

Groene thee
Groene thee is afkomstig van de Camellia sinensis plant en heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie.* De bladeren van deze plant bevatten onder andere het aminozuur L-theanine. Groene thee ontspant en ondersteunt het behoud van een natuurlijke nachtrust.* Het groene thee extract bevat door het speciale extractieproces geen cafeïne meer.

5-HTP: voorloper van melatonine
Griffonia simplicifolia – ook wel bekend als slaapmutsjeskruid – is een Afrikaanse plant die van nature een hoge concentratie 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) bevat. Dit 5-HTP is de omgezette vorm van het essentiële aminozuur tryptofaan. De stof werkt als een tussenstap bij de ontwikkeling van tryptofaan naar serotonine. 5-HTP dient als een bouwsteen voor serotonine en is daarmee een voorloper van melatonine.

Goed opneembare magnesiumbisglycinaat
Magnesium is een mineraal dat gunstig is voor een goede geestelijke balans en bijdraagt aan fitheid. Bij magnesiumbisglycinaat is het mineraal gebonden aan twee moleculen glycine, wat resulteert in een aminozuurgecheleerde vorm. Deze structuur is dermate robuust dat het mineraal intact de darmen bereikt en daar volledig kan worden geabsorbeerd.

Opnieuw fit worden
Magnesium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 kunnen het gebrek aan energie helpen verminderen. Ze helpen niet alleen bij vermoeidheid, maar dragen ook bij aan de geestelijke veerkracht. Foliumzuur helpt bovendien bij weerstand tegen stress, terwijl vitamine B6 mede de activiteit van hormonen reguleert.

Meer weten over SlaapComplex van Vitakruid? Ga naar de website.

*Evaluatie gezondheidsclaims zijn lopende voor valeriaan, passiebloem, citroenmelisse en groene thee.  

Andere interessante berichten.

Onderzoek: Nederlandse huisdierbaasjes onderschatten medische kosten

arrow

Stijlvol genieten tijdens Moederdag met Le Lapin

arrow