ZID Theater stelt ‘Verandering/Change’ centraal tijdens ExploreZ Festival 2024

Twaalf dagen vol inspiratie, verbinding, diversiteit en reuring voor een breed publiek

Amsterdam, 15 februari 2024 – ZID Theater presenteert de negende editie van het multidisciplinaire en internationale ExploreZ Festival in Amsterdam. Van 7 t/m 18 mei 2024 kunnen bezoekers twaalf dagen lang genieten van een rijke mix van theater, muziek, dans, workshops en artist talks, met als thema ‘Verandering/Change’. Makers uit verschillende uithoeken van de wereld, én de vele aanstormende talenten die Nederland rijk is, laten hun werk op het festival zien.

Het doel van dit mooie festival? Deelnemers, makers én bezoekers actief en duurzaam stimuleren om zich via kunst en cultuur in te zetten voor positieve veranderingen in hun omgeving.

ExploreZ Festival 2024: ‘Verandering/Change’
ExploreZ is een ‘glocal’ festival, waarbij lokale kennis wordt gecombineerd met wereldwijde inzichten, hetgeen tot nieuwe oplossingen leidt. Het twaalfdaagse festival presenteert een breed scala aan culturele expressies: van theater tot dans, van muziek tot beeldende kunst, en alles daartussenin. Dit jaar staat het thema ‘Verandering/Change’ centraal. Het festival weerspiegelt deze gedachte en staat voor actuele thema’s zoals het klimaat, genderverhoudingen en de snel veranderende sociale, politieke en technologische veranderingen waar wij als samenleving, gemeenschap en individu mee te maken hebben. In de producties die tijdens ExploreZ Festival 2024 in première gaan wordt dit thema vanuit verschillende perspectieven belicht.

Karolina Spaic, oprichter en directeur van ZID Theater Amsterdam en het ExploreZ Festival: “Het thema ‘Verandering/Change’ is relevanter dan ooit. We ervaren allemaal dat veel dingen niet meer hetzelfde zijn als een jaar geleden. De veranderingen in onze leefomgeving zijn duidelijk merkbaar, we krijgen dagelijks te maken met een overvloed aan informatie zowel on- als offline, de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder, en de druk van oorlogen dwingt steeds meer mensen om hun thuis te verlaten. Hoe gaan we als kunstenaars, om met deze gebeurtenissen?”

Een podium voor makers uit diverse landen
ExploreZ biedt een podium aan makers uit verschillende landen, die dit niet vanzelfsprekend hebben, persoonlijk betrokken zijn en de noodzaak voelen om in dialoog te gaan over het hier en nu. Ze brengen hun eigen cultuur en wereldbeeld mee naar het podium, met verhalen die doorgaans niet de kans krijgen om gehoord te worden. “ExploreZ is een festival dat letterlijk alle mensen door middel van kunst met elkaar verbindt. We willen de kansen van nieuwkomers, migranten en vluchtelingen vergroten binnen de cultuursector, de Nederlandse samenleving en de wereld. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat bewoners van wijken ‘buiten de ring’ elkaar ontmoeten, dat zij deze nieuwe medebewoners op een artistieke manier leren kennen en dat ze samen hun talenten inzetten voor de mooie producties die voor het ExploreZ Festival worden gemaakt”, aldus Karolina Spaic.

Interactie, co-creatie en engagement
Het ExploreZ festival presenteert tien voorstellingen uit Nederland, Italië, Duitsland, Brazilië en Kroatië. De première en uitvoeringen van WATER van het ZID Theater staan centraal.

WATER
De universele kracht van water – mythologie, feiten, voorspellingen en complottheorieën – klimaatverandering WATER is een multidisciplinair evenement gecreëerd in samenwerking met het Europese project Green E.Th.I.Cs , bestaande uit vier onderdelen: een voorstelling, een installatie, een interactief gedeelte en een theatraal diner over klimaatverandering. De voorstelling vormt een organisch antwoord op de voortdurende uitdagingen van klimaatverandering en de dagelijkse stroom van nieuws daarover.

ZID Theater - WATER


Explodium
Nieuwe, jonge makers, veelal met vluchtverleden of mensen met een migratieachtergrond, laten hun work-in-progress of net gemaakte, korte voorstellingen zien tijdens Explodium. Deze jonge makers, sommigen afkomstig van het ZID-trainingsprogramma FATE (Future Academy on Tour), vormen een inspiratiebron voor jongeren met een vergelijkbare achtergrond en delen ervaringen over de veranderingen die ze hebben doorgemaakt tijdens hun vestiging in Nederland.

The Best of Explorez & Bread & Songs – Podium Mozaïek, 8 mei 20.00 uur
Een cross-over van muziek, liederen en rituelen en nieuw ontwikkeld performance materiaal van diverse muziek- en dansgroepen en artiesten. De makers en artiesten van het festival laten korte previews zien van hun voorstellingen.

Expositie: Een Bucketlist van Amsterdam-West, de stad en de wereld i.s.m. Amsterdam 750 jaar
Een multimediale expositie waar verleden, werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen, en bewoners vertellen. In dit project staat de zoektocht naar de relevantie van de sporen uit het verleden voor het leven hier en nu centraal. Er wordt stilgestaan bij het 750-jarige bestaan van Amsterdam, een stad die van oudsher een smeltkroes is van culturen en mensen uit verschillende windstreken. Met theatrale en interactieve flash mobs op verschillende locaties in Amsterdam West; gericht op een breed publiek.

Elke voorstelling onderzoekt op zijn eigen manier de huidige wereld, brengt deze onder de loep en wordt gepresenteerd op de meest creatieve en unieke manier. Jonge talenten en stadsbewoners worden geïnspireerd en krijgen zo de kans om zich verder te ontwikkelen, eigen talenten in te zetten en nieuwe skills te leren. Na het ExploreZ festival in Amsterdam reizen twee producties van het festival door naar Utrecht, Haarlem en Den Haag als ExploreZ on Tour, in combinatie met een randprogramma met onder meer workshops en gesprekken voor een breed publiek.

Internationaal, inclusief en actueel
ZID Theater is de drijvende kracht achter ExploreZ Festival en heeft als missie om kunst te gebruiken als een spiegel van de maatschappij en de wereld waarin we leven. Zij vinden het belangrijk om de makers, deelnemers en het publiek bij elkaar te brengen en een plek voor interactie en dialoog te creëren. Dat zorgt voor nieuwe inzichten en inspiratie voor iedereen. Ieder jaar zet ZID Theater een actueel thema in de schijnwerpers door maatschappelijke vraagstukken te vertalen in artistieke projecten voor verschillende doelgroepen. Dit jaar is dat ‘Verandering/Change’. ZID laat met haar voorstellingen voornamelijk werk zien wat niet eerder in Nederland is vertoond: het bevordert dialoog en verbindt kunstenaars met urban talents en stadsbewoners.

Andere interessante berichten.

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

arrow

Wetenschappelijke doorbraak in studie naar nieuwe behandeling van de ziekte van Parkinson

arrow