ZID Theater presenteert programma voor ExploreZ Festival 2024.

Een gevarieerd programma dat bezoekers meeneemt in grensverleggende uitvoeringen en verschillende perspectieven

Amsterdam, 4 april 2024Met trots presenteert ZID Theater vandaag het programma voor de negende editie van het ExploreZ Festival. Het multidisciplinaire en internationale festival vindt van 7 tot en met 18 mei plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Het belooft een inspirerende mix van lokale en internationale talenten te presenteren onder het thema ‘Change/Verandering’. Bezoekers genieten tijdens het (inter)nationale festival van grensverleggende uitvoeringen van theater, muziek, dans, workshops en artist talks.

Grensverleggende inspiratie, ontmoetingen en verandering
Het thema van het ExploreZ Festival dit jaar is ‘Verandering/Change’, dat de veranderende wereld waarin we leven weerspiegelt. Tijdens het festival worden diverse producties gepresenteerd die dit thema vanuit verschillende perspectieven benaderen, zoals klimaatverandering, genderverhoudingen en sociale, politieke en technologische ontwikkelingen. Het 12-daagse festival, bekend om zijn inclusieve en grensverleggende karakter, biedt een platform aan internationale makers die persoonlijk betrokken zijn bij en de noodzaak voelen om in dialoog te gaan over hedendaagse kwesties. Het programma van 2024 omvat tien voorstellingen uit o.a. Nederland, Italië, Duitsland, Brazilië en Kroatië. Naast de voorstellingen biedt het festival tijdens het rand-programma meer verdieping van het festival in de vorm van interactie en dialoog.

Aanbevelingen van ZID
Met trots presenteert ZID Theater vandaag het gevarieerde programma van het ExploreZ Festival 2024. De aanbevelingen van ZID Theater:

ZID Theater Water

WATER
Tijdens het festival staat de première en uitvoeringen van WATER van ZID Theater centraal, ontwikkeld in samenwerking met het Europese project Green E.Th.I.Cs. WATER bestaat uit een voorstelling, installatie, interactief gedeelte en theatraal diner over klimaatverandering. De voorstelling biedt een organisch antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering en nodigt bezoekers uit om na te denken over hun persoonlijke betrokkenheid en wat zij hier zelf aan kunnen doen.

Voorpremière: 11 mei, Buurtwerkplaats Noorderhof
Première: 17 mei, Theater Centrale OBA
Voorstelling & afterparty: 18 mei, ZID Theater

ZID Theater Proud to be Roma

Proud to be Roma – Ethnic Coming Out
Op 8 mei vindt tijdens de openingsavond van het festival de Nederlandse première van de voorstelling Proud to be Roma – Ethnic Coming Out plaats van activiste, theatermaker en danseres Ivana Nikolić. Zij geeft met haar groep een positieve stem aan jonge makers met een Roma- en Sinti-achtergrond uit diverse Europese landen. Zij zijn trots op hun culturele identiteit, maar uit angst voor discriminatie en vooroordelen verbergen vele Roma hun afkomst. Een onderwerp dat kort na 4 en 5 mei en in onze huidige samenleving actueel is, en meer aandacht verdient.

Datum:
8 mei, Podium Mozaïek

ZID Theater Explodium

Explodium
Explodium laat work-in-progress of recent gemaakt werk zien van nieuwe makers, sommigen voortkomend uit het ZID-trainingsprogramma FATE (Future Academy on Tour), veelal met vluchtverleden of migratieachtergrond. De korte voorstellingen – elk steeds circa 10 minuten na elkaar – variëren van theater, muziek en dans tot multidisciplinaire genres. Tussen de optredens door is er ruimte om in gesprek te gaan met deze bijzondere makers. Explodium is perfect voor de bezoeker die kennis wil maken met verschillende makers, benaderingen en vormen van theater.

Datum:
10 mei, Ru Paré
14 mei, Plein Theater

ZID Theater caMAra

caMAra
De twee makers nemen het publiek mee in een intieme reis, waarbij zij zich overgeven aan de kracht van de natuur. Thema is het verlies van zekerheden en het betreden van het onbekende. Met behulp van theater, dans, acrobatiek, muziek en zang creëren de makers een levendige dialoog en culturele clash, waarbij ze een gedeelde ruimte nastreven waarin spel, intimiteit en conflict elkaar afwisselen. Door deze elementen aan te wenden, stelt caMAra de grenzen tussen individuen, culturen en afkomst ter discussie. De voorstelling benadrukt de noodzaak van kwetsbaarheid en het verkennen van persoonlijke grenzen, vooral in deze tumultueuze tijden.

Datum:
16 mei – ZID Theater

Het volledige programma van ExploreZ Festival 2024 en meer informatie over de voorstellingen is terug te vinden op de website van het festival.

Uitnodiging
ZID Theater nodigt alle liefhebbers van theater, cultuur en maatschappelijke dialoog uit om deel te nemen aan twaalf dagen vol grensverleggende inspiratie, ontmoetingen en verandering.

Andere interessante berichten.

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

arrow

Wetenschappelijke doorbraak in studie naar nieuwe behandeling van de ziekte van Parkinson

arrow