Veilig Thuis Utrecht spoort kinderen en ouders aan om ‘niet los te laten’ tijdens Week tegen Kindermishandeling 2024

Utrecht, 19 november 2024 – Op maandag 18 november is de 12e editie van de Week tegen Kindermishandeling gestart. Een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor kindermishandeling. En dat is nodig, want in Nederland heeft gemiddeld één kind per schoolklas te maken met mishandeling. Dit jaar is het thema: ‘Laat me niet los!’. Om het thema extra onder de aandacht te brengen reed er op maandag 18 november een LED-wagen door Utrecht en Amersfoort om de speciaal voor deze week gemaakte korte film aan het publiek te tonen.

‘Laat me niet los’
Het thema van de Week tegen Kindermishandeling is Laat me niet los!. Kinderen die verwaarloosd, mishandeld of misbruikt worden, voelen zich vaak ongezien en ongewenst. Ze hebben het gevoel dat er niemand om hen geeft. Maar wanneer een volwassene oprechte aandacht voor hen heeft en hen laat voelen dat ze ertoe doen, maakt dat een wereld van verschil, Het maakt niet uit wie je bent; iedereen kan klaar staan voor een kind dat het moeilijk heeft. Dat is waar ‘niet loslaten’ over gaat.

Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt en zijn er tientallen kinderen die sterven door kindermishandeling. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Jeugdinstituut.

Aandacht op straat
Om ook op straat voor extra aandacht te zorgen tijdens de Week tegen Kindermishandeling, reed er op maandag 18 november een LED-wagen door Utrecht en Amersfoort. Op een groot tv-scherm werd continu de korte film afgespeeld, dat speciaal voor het thema Laat me niet los! is gemaakt. Op deze manier werd het publiek extra bewust gemaakt van dit belangrijke onderwerp en de rol die zij hier zelf in kunnen spelen.

De film is hier te bekijken.

Een klein gebaar
Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen die te maken hebben met kindermishandeling te vergroten. In een situatie van onveiligheid kun jij als omstander het verschil maken voor een kind. Door een oogje in het zeil te houden en het kind aan te spreken als je zorgen hebt, blijf je betrokken bij een kind dat misschien mishandeld wordt. Daarnaast is het ook belangrijk om aandacht te hebben voor de ouders. Je helpt kinderen ook door vader/moeder te helpen wanneer je ziet dat zij problemen hebben. Het doorbreken van geweld begint met het bespreken van je zorgen. Vraag eens aan een ander: ‘hoe gaat het met je?’

Verhalen en activiteiten
Tijdens de Week tegen Kindermishandeling zijn op de website van Veilig Thuis Utrecht verschillende ervaringsverhalen te lezen van professionals, ouders en voormalig slachtoffers van kindermishandeling. Zij geven mee wat je zelf kunt doen om de desbetreffende persoon ‘niet los te laten’. Daarnaast vinden er tijdens de Week zowel on- als offline-activiteiten plaats waar professionals en het grote publiek aan kunnen deelnemen. Deze zijn verspreid over het hele land.

De verhalen, meer informatie en uitleg over het thema Laat me niet los! en een overzicht van alle activiteiten zijn te vinden op de website van Veilig Thuis Utrecht.

Andere interessante berichten.

Vitakruid introduceert volwaardige sport supplementenlijn

arrow

Altijd met een veilig gevoel naar bed, dankzij te personaliseren nachtlampjes van BUUKIE

arrow